Na današnji dan

Hitchcockov Vrt strasti (1925.)

Vrt strasti je njemačko-engleski film slavnog redatelja Alfreda Hitchcocka. Snimljen je 1925. prema romanuVrt strasti Olivera Sandysa. Ovaj nijemi film bio je prvi dovršeni Hichcockov film. 

Kao mladić Alfred Hitchcock radio je za birtanski studio Gainsborough Pictures i 1925.  dobio je prvi samostalni redateljski zadatak. Vrt strasti snimljen je u koprodukciji s minhenskim studijem Lichtspielkunst. Scenarij je napisao Elliot Stannard, s kojim je Hitchcock često surađivao. Scene su snimane u Njemačkoj i Italiji, a na njemu je radila montažerka i asistentica redatelja Alma Reville. S njom se oženio iduće godine. Osim Alme treba spomenuti i snimatelja Gaetana di Ventimigliu. Glavni glumci došli su ravno iz Hollywooda. 

U filmu mlada Jill Cheyne (Carmelita Geraghty) dolazi uspješnoj plesačici Patsy Brand (Virginia Valli ) s preporukom za posao. Budući da je orobljena, Patsy joj ponudi smještaj dok se ne snađe. Dobila je posao i uskoro nastupala solo. Zaručnik od Jill dolazi pozdraviti se s njom jer odlazi u tropske krajeve zaraditi dovoljno novca za vjenčanje. Tad saznaje da Jill ima obožavatelja. Jill se odselila i postala diva, a njezin je zaručnik Hugh (John Stuart) iz novina saznao o njezinim romancama. Patsy se vjenčala za Hughovog prijatelja Leveta (Miles Mander). On također radi na nekom tropskom otoku i s domorotkinjom ima vezu. Patsy nenadano dolazi k njemu i nalazi ga u zagrljaju druge žene te ga napušta. No Levet je u međuvremenu utopio ljubavnicu i vratio se Patsy. Muči ga savjest i halucinira. U napadaju ludila Levet sabljom napada Patsy, zbog čega je smrtno stradao od metka. Patsy na kraju završi s Hughom. 

Premijera filma održana je 3. studenog 1925. u Münchenu i dobio je prilično pozitivne kritike. Financijer C. M. Woolf je pak bio toliko nezadovoljan da nije htio prikazati film u Engleskoj. Stoga je engleska premejera morala pričekati više od godinu dana. 


Alfred Hitchcock se često u intervjuima prisjećao anekdota sa snimanja Vrta strasti. Imao je mnogo financijskih problema koje je s Almom spretno rješavao. Jednom je prilikom izjavio da je tek na snimanju ovog filma saznao da žene imaju menstruaciju. Tad je imao već 26 godina. Svoje neznanje opravdao je time da su ga odgajali isusovci. 

Piše: Marsela Alić

Komentari