Na današnji dan

Herojski vođa benda na Titanicu (1878.)

Dana 2. lipnja 1878. rođen je Wallace Hartley, glazbenik koji je ušao u legendu kao vođa benda na tonućem Titanicu. Naime, Hartley je sa svojim bendom nastavio svirati praktički do samog utapanja. Nitko od članova benda nije preživio potonuće Titanica. Razlog zbog kojeg su oni svirali nakon udara u ledenjak bilo je smirivanje panike tijekom ukrcavanja ljudi u čamce za spašavanje. U medijima je taj Hartleyjev potez ocijenjen plemenitim i herojskim.

Neki od očevidaca izjavili su da je bend doista svirao praktički do samog kraja. Premda je nemoguće ustvrditi koja je bila posljednja skladba koju su svirali, uvriježilo se mišljenje da se radilo o djelu Nearer, My God, to Thee (hrv. Bliže, moj Bože, Tebi). Naime, Wallace Hartley bio je sin engleskog crkvenog zborovođe. U Oscarima nagrađenom filmu Jamesa Camerona iz 1997. godine korištena je upravo ta pjesma.

Zanimljivo je da je mrtvo tijelo Wallaca Hartleyja pronađeno nakon potonuća i da je on sahranjen u Engleskoj. Na njegovom je sprovodu također izvođena skladba Nearer, My God, to Thee. Tragično je da je Hartley u doba odlaska na Titanic bio zaručen (upravo je nedavno bio zaprosio svoju zaručnicu), no nikada nije uspio realizirati taj brak.

Komentari