Na današnji dan

Hermine Reuss – supruga posljednjeg njemačkog cara – 1947.

Hermina je bila supruga bivšeg njemačkog cara Vilima (Wilhelma) II. iz dinastije Hohenzollern, a preminula je na njemačkom teritoriju pod sovjetskom okupacijom.

Dana 7. kolovoza 1947. godine umrla je njemačka carica Hermina, poznata i kao Hermine Reuss te kao Hermine Schoenaich-Carolath. Ona je bila druga i posljednja supruga bivšeg njemačkog cara Vilima (Wilhelma) II. iz dinastije Hohenzollern, a udala se za njega kad je on bio udovac, a ona udovica. Njenu carsku titulu treba uzeti s rezervom, jer je Vilim II. u trenutku kad se oženio njom 1922. godine već bio svrgnut s prijestolja. Ipak, njih dvoje i dalje je pretendiralo na titulu cara i carice Njemačke.

Hermina je rođena 1887. godine u njemačkom gradu Greizu, a bila je kći kneza Henrika XXII., vladara državice Reuss-Greiz. Zanimljivo je da je ta država bila najmanja u čitavoj Njemačkoj, s površinom od samo 316,7 četvornih kilometara. Dapače, Herminina majka bila je kći vladara državice Schaumburg-Lippe, najmanje u Njemačkoj po broju stanovnika (Kneževina Reuss-Greiz površinom je bila manja od Kneževine Schaumburg-Lippe, ali brojem stanovnika veća od nje).

Hermininom udajom za Vilima II. dogodila se zanimljiva situacija da je kći oca i majke iz najmanjih njemačkih državica ušla u brak s glavom najveće države u sastavu Njemačkog Carstva – Pruske. Hermina je bila gotovo 29 godina mlađa od Vilima II., tako da su njoj u trenutku vjenčanja 1922. godine bile 34, a njemu 63 godine. Imali su navodno sretan brak. Vilim II. umro je u početnoj fazi Drugog svjetskog rata, a Hermina oko dvije godine nakon završetka rata, i to na teritoriju pod sovjetskom okupacijom.


Komentari