Na današnji dan

Hermann Göring uhvaćen pri bijegu u Austriji – 1945.

Na današnji dan 1945. godine, jedan dan nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, Göring je uhićen u bijegu kod gradića Zell-am-See u srcu današnje Austrije (nedaleko od austrijske najviše planine Grossglockner).

Devetog svibnja 1945. godine uhitili su saveznici jednog od najistaknutijih nacista – Hermanna Göringa. Jedan od najbliskijih Hitlerovih suradnika, Göring se proslavio već za vrijeme Prvog svjetskog rata. Naime, kao vojni pilot srušio je 22 saveznička aviona i postao letački as. Za te je uspjehe dobio i vrlo ugledno odlikovanje Plavi Max (službenog naziva  Pour le Mérite). Bio je posljednji zapovjednik letačke jedinice kojom je prije smrti upravljao slavni Crveni Barun Manfred von Richthofen. Kad je Hitler došao na vlast, Göring je dobio mnoge visoke položaje. Postao je ministar avijacije i zapovjednik njemačkih zračnih snaga – znamenite Luftwaffe.

Dobio je viši čin od bilo kojeg njemačkog feldmaršala i admirala. Čin se zvao Reichsmarschall (hrv. maršal Reicha) i Göring je bio jedini njegov nositelj. Samo jedan dan nakon službenog završetka Drugog svjetskog rata, Göring je uhićen u bijegu kod gradića Zell-am-See u srcu Austrije (nedaleko od austrijske najviše planine Grossglockner). Sproveden je na suđenje u Nürnbergu. Zanimljivo je da je zatvorski psiholog koji ga je testirao izmjerio da ima kvocijent inteligencije od čak 138. Nürnberški sud osudio je Göringa na smrt, ali je ovaj prije izvršenja kazne počinio samoubojstvo.

Komentari