Na današnji dan

Heraklije II. – posljednji moćni gruzijski kralj – 1798.

Da bi očuvao zemlju od vanjskih napada, Heraklije II. se odlučio staviti pod zaštitu Rusa, koji su svoje carstvo u to doba širili na kavkasko područje.

Na današnji dan 1798. godine umro je posljednji moćni gruzijski kralj. Ime mu je bilo Erekle II. u gruzijskoj varijanti (na ruskom Iraklij II., a na latinskom Heraclius II., što su sve različite verzije istog imena Heraklije). 

U doba mladosti Heraklija II. Gruzija se nalazila na mjestu sjecišta interesa dvaju velikih muslimanskih sila – Osmanskog Carstva i Perzije. Gruzijci su bili kršćani, a spomenute dvije velike sile naizmjence su okupirale njihova područja. Ipak, Heraklije II. uspio se izboriti za praktičku samostalnost i zavladati kao kralj nad razmjerno velikim dijelom gruzijskog teritorija. Nosio je titulu kralja dvaju kraljevstava – Kartlije i Kahetije – pri čemu su te zemlje ležale na području oko današnjeg gruzijskog glavnog grada Tbilisija. Taj je grad bio ujedno i prijestolnica Heraklija II. (na ruskom jeziku Tbilisi je nekoć nazivan i Tiflis). Napomenimo da se na području na kojem je vladao Heraklije II. stotinjak godina kasnije rodio i poznati diktator Staljin (rođeni Gruzijac prezimenom Džugašvili).

Da bi očuvao zemlju od vanjskih napada, Heraklije II. na kraju se odlučio staviti pod zaštitu Rusa, koji su svoje carstvo u to doba širili na kavkasko područje. Rusi su se činili povoljnijim rješenjem od Osmanlija i Perzijanaca, već samim time što su bili pravoslavni kršćani kao i Gruzijci. Međutim, Heraklijeva se odluka nije pokazala dobrom. Ubrzo nakon njegove smrti Rusi su apsorbirali Gruziju u sastav svog carstva, a Gruzijci su na dugo vrijeme izgubili državnu samostalnost.


Komentari