Na današnji dan

Henry Ford osnovao automobilsku kompaniju Ford (1903.)

Dana 16. lipnja 1903. osnovana je automobilska kompanija Ford, nekoć vodeći svjetski proizvođač automobila. Osnovao ju je Henry Ford, kojem je u tom trenutku bilo 39 godina, a sjedište je imala u gradu Dearbornu u američkoj saveznoj državi Michigan.

Dearborn je u međuvremenu postao praktički predgrađem Detroita, od čijeg je središta udaljen samo desetak kilometara. Zanimljivo je da je u blizini Detroita, gdje je pokrenuo tvornicu za proizvodnju automobila, Henry Ford i stanovao na posjedu zvanom Fair Lane. Svjetsko sjedište kompanije Ford i danas se nalazi u Dearbornu.

Za kompaniju Ford revoluciju je predstavljao Model T, uveden 1908. godine. Bio je to prvi automobil u svjetskoj povijesti koji je proizveden u milijunima primjeraka (zbog proizvodnje na pokretnoj traci i ostalih inovacija mogli si su ga priuštiti slojevi koji ranije nisu kupovali automobile). U 1914. Ford je proizvodio više automobila nego sve ostale svjetske kompanije zajedno, a u ranim dvadesetim godinama 20. stoljeća otprilike polovinu svih automobila na svijetu činili su Fordovi.

Tvrtka je u to vrijeme bila toliko popularna da godinama nije morala uopće trošiti novac na oglašavanje. Kroz povijest je kompanija Ford osim marke Ford posjedovala čitav niz drugih automobilskih marki, uključujući Lincoln, Mercury, Edsel, Jaguar, Aston Martin, Volvo i Land Rover.


Komentari