Na današnji dan

Henry Ford II – bogati nasljednik svoga djeda Henryja Forda – 1917.

Henry Ford II. Fotografija: Wikipedia.

Kao novi šef kompanije zaposlio je nakon Drugog svjetskog rata niz mladića s iskustvom iz američkog ratnog zrakoplovstva. 

Dana 4. rujna 1917. godine rođen je Henry Ford II., unuk znamenitog američkog industrijalca Henryja Forda. Rodio se u gradu Detroitu u američkoj saveznoj državi Michigan, u doba kad je njegov djed Henry Ford, osnivač velike automobilske kompanije, imao 54 godine. Henry Ford II odrastao je u velikom bogatstvu, u skladu s golemim uspjehom djedove kompanije (oko 1919. godine kompanija Ford proizvodila je čak oko 50 % svih američkih automobila). Otac Henryja Forda II. zvao se Edsel Ford i bio je jedino dijete spomenutog osnivača kompanije, a djelovao je i kao predsjednik kompanije Ford. Međutim, Edsel je preminuo već 1943. godine, kad je Henryju Fordu II bilo samo 25 godina. U tom je trenutku trajao Drugi svjetski rat, a Henry Ford II služio je u američkoj mornarici pa nije mogao preuzeti mjesto predsjednika kompanije od preminulog oca.

Budući da je njegov djed Henry Ford još uvijek bio živ, privremeno je izašao iz mirovine i ponovno preuzeo predsjedništvo premda je već bio u osamdesetim godinama života. Na Henryja Forda II predsjedništvo je prebačeno 1945. godine (djed je naposljetku preminuo 1947. godine u prilično visokoj 84. godini života). Kao novi šef kompanije, Henry Ford II. zaposlio je nakon Drugog svjetskog rata niz mladića s iskustvom iz američkog ratnog zrakoplovstva. Za desetoricu tih mladića korišten je popularni naziv Whiz Kids, a među njima je bio i Robert S. McNamara, kasniji ministar obrane američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Henry Ford II. zaposlio je i slavnog Leeja Iacoccu, jednog od najpoznatijih poslovnih ljudi iz svijeta automobilske industrije, ali ga je kasnije i otpustio. Predsjednikom Forda ostao je Henry Ford II. sve do 1960. godine, ali je sve do kraja života faktički imao glavnu riječ u kompaniji. Preminuo je 1987. godine u dobi od 70 godina.

Komentari