Na današnji dan

Henry Arnold – američki zrakoplovni general s pet zvijezdica – 1886.

General Henry H. Arnold bio je vrhovni zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva tijekom cijelog razdoblja Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da je on bio prvi i jedni čovjek u dosadašnjoj američkoj povijesti s činom General of the Air Force.

 Američki general Henry H. Arnold, jedan od ljudi s najvišim činom u povijesti SAD-a, rođen je 25. lipnja 1886. godine. Naime, Arnold je za vrijeme Drugog svjetskog rata dobio čin generala s pet zvjezdica. Taj čin, s nazivom General of the Army, bio je tada ekvivalentan činovima feldmaršala u britanskoj vojsci i u vojsci Trećeg Reicha. Do danas je američki čin generala s pet zvjezdica dodijeljen samo pet puta. Osim generala Arnolda dobila su ga još četvorica: Dwight D. Eisenhower, George Marshall, Douglas MacArthur i Omar Bradley.

General Henry H. Arnold bio je vrhovni zapovjednik američkog ratnog zrakoplovstva tijekom cijelog razdoblja Drugog svjetskog rata. Danas se američko ratno zrakoplovstvo zove USAF (engl. United States Air Force), no prije osnivanja USAF-a kao zasebne grane američkih oružanih snaga, bilo je ratno zrakoplovstvo dio Američke kopnene vojske (engl. US Army) i zvalo se USAAF (engl. United States Army Air Forces). General Arnold imao je titulu zapovijedajućeg generala USAAF-a (engl. Commanding General, United States Army Air Forces).

Tek 1947. godine izdvojeno je zrakoplovstvo iz sastava američke kopnene vojske i postalo je zasebnom granom oružanih snaga. Dobilo je naziv USAF i postalo je ravnopravno Američkoj ratnoj mornarici (engl. US Navy), Američkoj kopnenoj vojsci i Američkim marincima (engl. US Marine Corps). Generalu Arnoldu promijenjen je 1949. godine čin iz General of the Army u General of the Air Force. Pri tome je zadržao pet zvjezdica. Zanimljivo je da je on bio prvi i jedni čovjek u dosadašnjoj američkoj povijesti s tim činom. Nakon 1950. godine činovi s pet zvjezdica više nisu dodjeljivani. General Arnold umro je 1950. godine u Kaliforniji u 64. godini života. Pokopan je na znamenitom vojnom groblju Arlington kod američkog glavnog grada Washingtona.


Komentari