Na današnji dan

Vjenčanje Henrika VIII. 11 dana nakon smaknuća prethodne supruge (1536.)

Henrik VIII. po treći put se oženio 30. svibnja 1536., samo 11 dana nakon što je dao odsjeći svojoj prethodnoj supruzi glavu. Ta prethodna supruga bila je znamenita Anne Boleyn, zbog koje je Henrik prekinuo veze s Katoličkom crkvom. To je imalo sudbonosne posljedice na vjerski život u Engleskoj, što se osjeća i danas.

Tko je bila ta treća kraljeva izabranica? Ime joj je bilo Jane Seymour i bila je kći jednog kraljevog dvoranina. Jane je bila počasna dvoranka prethodne kraljice Anne Boleyn. Međutim, Anne Boleyn nakon udaje za kralja u više trudnoća nije uspjela roditi živog sina, a kralj se ubrzo ohladio prema njoj. Dapače, nakon samo tri godine braka s Anne Boleyn, kralj se već počeo udvarati njenoj dvorkinji Jane Seymour. Ubrzo se odlučio potpuno riješiti Anne, pa su pronađene optužbe o njenom navodnom višestrukom preljubu i incestu. Anne Boleyn osuđena je i smaknuta, a već sljedećeg dana kralj se zaručio s Jane.

Jane Seymour jedina je od šest Henrikovih supruga koja mu je rodila muško dijete koje je preživjelo dojenačko doba. Bio je to budući kralj Eduard VI., čiji je porod bio tako problematičan da je navodno trajao tri noći i dva dana. Jane Seymour umrla je svega 12 dana nakon tog poroda, od komplikacija. Ona je bila jedina od Henrikovih supruga kojoj je on priredio kraljevski sprovod, a i jedina koja je pokopana do njega u kapeli dvorca Windsor. 


Komentari