Na današnji dan

Henrik VIII. postao engleskim kraljem – 1509.

Uz Henrika VIII. spomenutog je dana okrunjena i njegova supruga Katarina Aragonska.

Dana 24. travnja 1509. godine stupio je na englesko prijestolje jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih engleskih kraljeva – Henrik VIII. iz dinastije Tudor. Prije svega, poznat je po svojih šest supruga, koje su većinom loše skončale, te po tome što je odvojio Anglikansku od Katoličke crkve. Mnogima danas nije poznato da se isprva zapravo nije očekivalo da će Henrik postati kraljem. Naime, on je imao starijeg brata Arthura, koji je bio prijestolonasljednik i princ od Walesa. Međutim, taj je brat umro prije njihovog oca, pa je Henrik odjednom postao prijestolonasljednik i novi princ od Walesa. Neki smatraju da je bio prilično nepripremljen za ulogu kralja.

Henrikova krunidba bila je popraćena velikim banketima, a priređivani su i svečani viteški turniri. Obred krunidbe u Westminsterskoj opatiji predvodio je tadašnji nadbiskup Canterburyja William Warham, kao glavni predstavnik hijerarhije Katoličke Crkve u Engleskoj. Nadbiskup Warham u to vrijeme bio ujedno i engleski lord kancelar, a ostao je vjeran Katoličkoj Crkvi do smrti (sljedeći nadbiskup Canterburyja Thomas Cranmer prihvatio je protestantizam).

Uz Henrika VIII. spomenutog je dana okrunjena i njegova supruga Katarina Aragonska, kojom se oženio svega 13 dana ranije u Greenwichu pokraj Londona, a koja je bila udovica spomenutog Artuhura. Ona je bila starija od Henrika oko pet i pol godina, a kasnije će upravo razvrgavanje braka s njom postati povod za sukob s papom. Naime, postojao je problem oko toga je li Katarina ikada konzumirala brak s Henrikovim bratom. Ona je tvrdila da nije, no Henrik je ipak želio poništiti brak s njom da bi se mogao oženiti s Anne Boleyn.

Henrik VIII. imao je svega 17 godina u trenutku stupanja na prijestolje. Njegov otac (kralj Henrik VII.) bio je štedljiv, pa je sinu ostavio znatno bogatstvo. Procjenjuje se da je to bogatstvo iznosilo 1.250.000 funti, što je za ono doba bio velik iznos (danas bi vrijedio oko 3,3 milijarde kuna). Međutim, Henrik VIII. bio je rastrošan pa je većinu toga potrošio na dvor i kraljevsko kućanstvo. Primjerice, u svojim je palačama objesio oko 2.000 tapiserija, a imao je i kolekciju od oko 6.500 primjeraka ručnog oružja.


piše: Dražen Krajcar

Komentari