Na današnji dan

Henrik V. – engleski kralj koji je osvojio gotovo cijelu Francusku – 1422.

Henrik V. uspio je uoči smrti osvojiti gotovo cijelu Francusku i prisiliti boležljivog francuskog kralja Karla VI. da njega imenuje svojim nasljednikom. Ironično je da je Karlo VI. umro manje od dva mjeseca nakon Henrika V., čime je engleskog kralja ipak mimoišlo to nasljedstvo francuskog prijestolja.

Dana 31. kolovoza 1422. godine neočekivano je na vrhuncu moći umro engleski kralj Henrik V. iz dinastije Plantagenet-Lancaster. Kralju je u trenutku smrti bilo 36 godina, a da je poživio još koji mjesec vjerojatno bi bio okrunjen i za kralja Francuske. Naime, Henrik V. uspio je uoči smrti osvojiti gotovo cijelu Francusku i prisiliti boležljivog francuskog kralja Karla VI. da njega imenuje svojim nasljednikom. Ironično je da je Karlo VI. umro manje od dva mjeseca nakon Henrika V., čime je engleskog kralja mimoišlo nasljedstvo francuskog prijestolja.

Henrik V.  je jedna od najdramatičnijih osoba srednjovjekovne engleske povijesti. Slavni William Shakespeare napisao je o njemu povijesnu dramu Henrik V., a po njoj je snimljeno i nekoliko filmova (u jednom je Henrika V. glumio i Laurence Olivier). Kralj Henrik V. pobijedio je Francuze u poznatoj Bitki kod Azincourta, jednoj od najvažnijih u srednjem vijeku.

Uzrok Henrikove nenadane smrti bila je neka zarazna bolest (možda dizenterija). Umro je u Francuskoj, na osvojenom teritoriju koji je držao pod svojom vlasti, i to u dvorcu Vincennes (franc.  Château de Vincennes) pokraj Pariza. Imao je mladu 20-godišnju suprugu, koja mu je svega 8 i pol mjeseci ranije rodila sina nasljednika. Taj je beba nakon očeve smrti krunjena za kralja Engleske, ali i za kralja Francuske u Parizu.


Komentari