Na današnji dan

Henrik I. – najmanji teritorij u povijesti Francuske (1060.)

Dana 4. kolovoza 1060. umro je francuski kralj Henrik I. iz dinastije Capet. Naime, U njegovo doba francuska je kraljevska domena (područje pod izravnom kraljevskom vlasti) bila vjerojatno najmanja u čitavoj francuskoj povijesti. Nominalno se Francusko Kraljevstvo, istina, protezalo od današnje Nizozemske do Španjolske, no u stvarnosti je preko 95 % tog teritorija bilo u vlasti feudalaca koji su samo formalno bili kraljevi vazali.

Kralj Henrik I. imao je, dakle, vrlo ograničene resurse pa je pribjegavao drugim taktikama. Primjerice, pri jednom sastanku s rimsko-njemačkim carem, kad su raspravljali oko toga kome pripada vojvodstvo Lorraine (Lotaringija) Henrik I. izazvao je cara na dvoboj licem u lice. Car izgleda nije bio neki ratnik pa je po noći pobjegao. Unatoč tome, vojvodstvo Lorraine ipak nije pripalo Henriku I.

Zanimljivo je da se Henrik I. oženio mladenkom iz dalekog Kijeva (danas u Ukrajini). Naime, njegova supruga Ana od Kijeva bila je kći velikog kneza Jaroslava od Kijeva. Kad je došla u Francusku, u pismu svom ocu opisala je tu zemlju kao barbarsku, s tmurnim kućama i odvratnim običajima. Ona je znala čitati i pisati na pet jezika (uključujući grčki i latinski), a njen suprug francuski kralj bio je nepismen, kao i francuski dvor općenito. Zanimljivo je da je ona donijela u Francusku i tradiciju dodjeljivanja imena Filip, kojeg je dala sinu (budućem francuskom kralju). U pogledu Henrikove kraljevske domene, spomenimo da je ona bila tako malena da je obuhvaćala Pariz i užu okolicu, Orleans, Dreux, Senlis i Melun.


Komentari