Na današnji dan

Henri od Orléansa – nesuđeni francuski kralj (1908.)

Dana petoga srpnja 1908. rođen je Henri od Orléansa, grof od Pariza, čovjek koji bi bio naslijedio francusko kraljevsko prijestolje da je ta država ostala monarhijom u 20. stoljeću. Naime, od 1940. do 1999. on je bio glava kuća Orléans, a time i pretendent na francusko kraljevsko prijestolje (posljednji vladajući kralj u povijesti Francuske bio je Luj Filip iz dinastije Orléans, koji je morao abdicirati 1848. ).

Henri od Orléansa nosio je titulu grofa od Pariza, koja je tradicionalno još od 19. stoljeća označavala glavu kuće Orléans i pretendenta na kraljevsku krunu. Premda se radilo samo o grofovskoj tituli, status grofa od Pariza bio je neusporedivo viši od statusa ostalih grofova, zbog njegovog kraljevskog podrijetla i prvenstva u pravu na prijestolje.

Rodno je mjesto Henrija od Orléansa gradić Nouvion-en-Thiérache u sjevernoj Francuskoj. Zanimljivo je da su se njegovi roditelji odselili s njime u Maroko već sljedeće godine nakon njegovog rođenja, tako da je Henri odrastao velikim dijelom u Africi. Studirao je na znamenitom Sveučilištu u Leuvenu u Belgiji.

Henri se oženio Isabellom od Orléans-Braganze, koja je također pripadala dinastiji Orléans, ali njenom ogranku koji je nekoć vladao u Brazilskom Carstvu. Godine 1939. ušao je Henri u Legiju stranaca. Kao što je već rečeno, glavom kuće Orléans postao je 1940. godine. Velik dio svog bogatstva potrošio je na podupiranje rojalističkih političkih ciljeva, no rojalisti unatoč tome nisu u Francuskoj postali bitnom političkom snagom. Grof od Pariza preminuo je 1999. godine, a spomenutu je titulu naslijedio njegov najstariji sin.


Komentari