Na današnji dan

Henri od Luksemburga – jedini vladajući veliki vojvoda na svijetu (1955.)

Dana 16. travnja 1955. godine rođen je Henri od Bourbon-Parme, današnji vladajući veliki vojvoda od Luksemburga. Budući da na svijetu danas ne postoji osim Luksemburga nijedna država ustrojena kao veliko vojvodstvo, Henri je jedini vladajući veliki vojvoda. Njegova ulogau državi je reprezentativna. Na francuskom jeziku Henrijeva titula velikog vojvode glasi grand-duc, na njemačkom Großherzog, a na luksemburškom jeziku, koji je također službeni jezik u toj zemlji, GroussherzogVeliko vojvodstvo Luksemburg ima površinu od 2.500 četvornih kilometara, otprilike kao Bjelovarsko-bilogorska županija.

Veliki vojvoda Henri pripadnik je dinastije Bourbon–Parma, koja potječe od nekadašnjih francuskih kraljeva. Henri je i izravni muški potomak poznatog francuskog kralja Luja XIV. (Kralj Sunce). Po majčinoj liniji Henri je potomak Napoleonove supruge Jozefine. Osobito je zanimljivo da se Henri oženio rođenom Kubankom. Naime, njegova supruga Maria Teresa rođena je kod Havane na Kubi 1956. i s njom ima petero djece. Njena bogata obitelj odselila se u SAD nakon dolaska Fidela Castra na vlast 1959. godine. Studirao je političke znanosti u Ženevi. 

Ima ustavno pravo imenovati premijera i vladu. Glavni je zapovjednik luksemburških oružanih strana te je počasni bojnik u britanskom Kraljevskom zrakoplovstvu. Član je Međunarodno olimpijskog odbora i upraviljet Zaklade Charlesa Darwina za Otočje Galapagos. Živi u dvorcu Berg u Louxemburgu.

Komentari