Na današnji dan

Henri Nestle – osnivač prehrambenog giganta (1814.)

Dana 10. kolovoza 1814. godine rođen je Henri Nestlé – čovjek po kojem se danas zove najveća svjetska prehrambena korporacija – Nestlé S.A. – sa sjedištem u Švicarskoj. Zanimljivo je da je on bio rođeni Nijemac i da mu je izvorno ime bilo Heinrich Nestle. Inače, prezime Nestle vjerojatno potječe od riječi za ptičje gnijezdo. Heinrich Nestle rođen je u njemačkom gradu Frankfurtu, ali se još u mladosti preselio u gradić Vevey u Švicarskoj, pri čemu mu je ime promijenjeno u Henri Nestlé kako bi se uklopilo u tamošnje francusko govorno područje.

Izgleda da je Henri Nestlé bio prilično svestran poduzetnik koji se tijekom života pokušavao baviti raznim stvarima. Po obrazovanju je bio farmaceut, a kao poduzetnik bavio se i proizvodnjom ulja od uljne repice, prodajom gazirane vode, limunade i mnogim drugim stvarima.

Jedan od glavnih poduzetničkih pothvata Henrija Nestléa bilo je kreiranje dječje hrane koja bi zamijenila majčino mlijeko. Danas se općenito smatra da zamjene za majčino mlijeko nisu najbolje rješenje, no to ipak nije razlog za retrospektivno kritiziranje Henrija Nestléa. Naime, moguće je da je njegova hrana spasila živote niza dojenčadi, kojima se možda ne bi moglo osigurati majčino mlijeko.

Zanimljiv proizvod nastao je kad je Nestléovo mlijeko u prahu primijenio jedan drugi stanovnik Veveya – Daniel Peter. Bila je to, naime, mliječna čokolada (izgleda da je ranije bio problem ukloniti višak vode iz mlijeka pri proizvodnji mliječne čokolade, a mlijeko u prahu olakšalo je taj postupak).

Danas je kompanija Nestlé S.A. gigant s oko 330.000 zaposlenih i nevjerojatnih gotovo 8.000 brandova. Od toga, čak tridesetak Nestléovih brandova ostvaruju pojedinačno svaki za sebe preko milijardu dolara godišnje.


Komentari