Na današnji dan

Henri de Toulouse-Lautrec – genijalni slikar neobičnog izgleda – 1864.

Imao je torzo odraslog muškarca, a noge su mu navodno bile duge samo 70 centimetara. Postoje navodi da je imao i neobično velike genitalije. 

Dana 24. studenog 1864. godine rođen je slavni francuski slikar Henri de Toulouse-Lautrec. Bio je malen rastom, ali golem po svojem umjetničkom talentu. Zanimljivo je njegovo porijeklo. Naime, bio je sin prvorođenac francuskog grofa Alphonsea de Toulouse-Lautreca, pa je naslijedio očevu grofovsku titulu. Radilo se o uglednoj obitelji, koja je porijeklo vukla još iz srednjeg vijeka. Moćni grofovi od Toulousea bili su još u 13. stoljeću jedni od najvećih feudalaca u Francuskoj. Nosili su titulu jednog od 12 paireova Francuske, što je bila najviša aristokratska titula. Na krunidbama francuskih kraljeva, grof od Toulousea tradicionalno je imao čast nositi kraljeve ostruge.

Međutim, njegovo aristokratsko porijeklo, Henriju je donijelo i nesreću. Naime, za ženidbe u tom staležu bilo je karakteristično sparivanje bliskih rođaka. Tako su Henrijevi roditelji bili u rodu (Henrijeve dvije bake bile su sestre). Izgleda da je upravo to bio uzrok njegovih zdravstvenih problema. Njegova bolest danas se ponekad naziva Toulouse-Lautrecov sindrom. Naime, već dok je bio dječak pukle su mu obje bedrene kosti. Problem je bio u tome što one nakon loma nisu pravilno zarasle. Henriju su noge prestale rasti, tako da je dosegao visinu od samo 154 centimetra. Imao je torzo odraslog muškarca, a noge su mu navodno bile duge samo 70 centimetara. Postoje navodi da je imao i neobično velike genitalije.

Pretpostavlja se da je Henrijev neuobičajen izgled utjecao na njegov stil u slikarstvu. Naime, grof Henri često je ljudske likove prikazivao s neobičnim proporcijama i oblicima tijela. Danas ga se smatra jednim od najboljih francuskih slikara, a njegove se slike prodaju za desetke milijuna dolara.


Komentari