Na današnji dan

Helmuth Kohl postao njemački kancelar – 1982.

23.1.1987 Pressekonferenzen der Parteivorsitzenden bzw. Kanzlerkanditaten zum Abschluß des Bundestagswahlkampfes - im Saal der Bundespressekonferenz.

Kohl je rođen i odgojen u rimokatoličkoj obitelji. Njegov rodni grad Ludwigshafen znamenit je kao glavno sjedište poduzeća BASF, najveće kemijske kompanije na svijetu. 

Dana 1. listopada 1982. postao je njemačkim kancelarom znameniti Helmuth Kohl. Hrvatima je naročito poznat po tome što je bio kancelar u doba stjecanja samostalnosti Republike Hrvatske. Za svjetsku povijest značajan je osobito po tome što je za vrijeme njegovog mandata Njemačka ujedinjena. Kohl je bio njemački kancelar čak 16 godina, duže nego bilo tko u povijesti osim Bismarcka.

Helmuth Kohl rođen je u gradu Ludwigshafenu, koji leži na rijeci Rajni točno nasuprot Mannheimu. Grad Ludwigshafen znamenit je kao glavno sjedište poduzeća BASF, najveće kemijske kompanije na svijetu. Kratica BASF znači Badische Anilin- und Soda-Fabrik (hrv. Badenska tvornica sode i anilina). Helmuth Kohl radio je u BASF-u kao glodač, ali onda se odlučio upisati na fakultet. Diplomirao je povijest i političke znanosti. Učlanio se u stranku CDU i počeo napredovati u političkoj karijeri.

Kad se njegovim zalaganjem Njemačka ujedinila, postao je prvim kancelarom ujedinjene države. Godine 1998. zamijenio ga je na mjestu kancelara Gerhard Schröder iz SPD-a. Danas Helmuth Kohl živi prilično povučeno u mirovini. Zanimljivo je da je on jedan od dva čovjeka koji su ikada dobili status Počasnog građanina Europe (drugi je Jean Monnet).


Komentari