Na današnji dan

Helmut Lent – noćni pilot s više od 100 oborenih zrakoplova – 1944.

Već do kraja 1942. godine Helmut Lent stekao je reputaciju najboljeg noćnog lovačkog pilota u Trećem Reichu. Dobio je i položaj komodora eskadrile.

Dana 7. listopada 1944. godine poginuo je njemački pukovnik Helmut Lent, visokoodlikovani noćni pilot lovačkih zrakoplova Luftwaffe. Pukovnik Lent oborio je tijekom karijere čak 110 neprijateljskih zrakoplova, od čega 102 za vrijeme noćnog leta. Pripadao je jedinici zvanoj Nachtjagdgeschwader 1 (hrv. Prva noćna lovačka eskadrila), najuspješnijoj u Trećem Reichu u pogledu noćnih zračnih borbi (ta je jedinica bilježila 2.311 pobjeda tijekom Drugog svjetskog rata).

Helmut Lent rođen je 1918. godine u mjestu Pyrehne (danas Pyrzany u Poljskoj). U sastav Luftwaffe učlanio se 1936. godine. Na početku Drugog svjetskog rata sudjelovao je u napadačkim misijama na Poljsku i Norvešku. Međutim, kad su se povećali britanski bombarderski napadi na Njemačku, u okvirima Luftwaffe formirani su noćni lovački odredi, koji su trebali braniti Treći Reich od noćnih bombardiranja. S vremenom su Nijemci na prednje dijelove svojih lovačkih zrakoplova ugradili i velike radarske antene, s ciljem veće učinkovitosti pri noćnim akcijama.

Već do kraja 1942. godine Helmut Lent stekao je reputaciju najboljeg noćnog lovačkog pilota u Trećem Reichu. Dobio je i položaj komodora eskadrile te sve viša i viša odlikovanja: Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem i mačevima, te na kraju i Viteški križ Željeznog križa s hrastovim lišćem, mačevima i dijamantima. Ovo posljednje bilo je izvanredno visoko odlikovanje, koje je tijekom Drugog svjetskog rata dodijeljeno samo 12 puta osobama iz Luftwaffe.

Pukovnik Lent poginuo je 1944. godine jer je sa svojim zrakoplovom Junkers Ju-88 doživio nesreću u Njemačkoj. Naime, pri jednom slijetanju došlo je do kvara na motoru pa se Lentov zrakoplov zanio i udario u električne žice pod visokim naponom. Lent je, doduše, preživio pad, ali je preminuo u bolnici od ozljeda. Svečani sprovod održan mu je na prostoru kancelarije Reicha u Berlinu, u prisustvu maršala Hermanna Göringa.


Komentari