Na današnji dan

Helmut Kohl – kancelar iz razdoblja njemačkog ujedinjenja – 1930.

Kohl je na znamenitom Sveučilištu u Heidelbergu studirao povijest i politologiju. U politiku se uključio već u mladosti, nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. 

Dana 3. travnja 1930. godine rođen je Helmut Kohl, njemački političar i dugogodišnji kancelar. Od 1982. godine bio je na čelu vlade Zapadne Njemačke, a zatim je nastavio mandat kao kancelar ujedinjene Njemačke sve do 1998. godine. S provedenih punih 16 godina na mjestu šefa vlade bio je kancelar s daleko najdužim mandatom u demokratskoj povijesti Njemačke.

Rodio se u industrijskom gradu Ludwigshafenu na Rajni. Kohl je na znamenitom Sveučilištu u Heidelbergu studirao povijest i politologiju. U politiku se uključio već u mladosti, nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata. U okviru stranke CDU postao je 1969. godine predsjednik pokrajinske vlade u njemačkoj pokrajini  Porajnje-Falačka, kao najmlađa osoba izabrana na čelo vlade neke pokrajine Savezne Republike Njemačke. Na tom je položaju ostao sedam godina, s time da je u međuvremenu (1973.) došao na čelo stranke CDU na saveznoj razini.

Kao što je spomenuto, Kohl je 1982. godine postao saveznim kancelarom Zapadne Njemačke, a u njegovu su vladu ušli i neki političari iz drugih stranaka (npr. Hans-Dietrich Genscher). Angela Merkel, kolegica iz stranke CDU, ušla je u Kohlovu vladu 1991. godine, nakon ujedinjenja s Istočnom Njemačkom. Kohlov je CDU na izborima poražen 1998. godine kad ga je na kancelarskom mjestu zamijenio Gerhard Schröder iz SPD-a. Nakon toga je Kohl dao ostavku na mjesto šefa stranke.

Hrvatska mu je 2006. godine dodijelila odlikovanje Velered kraljice Jelene s lentom i Danicom “za izniman doprinos u postupku međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i nesebičnoj podršci na putu Hrvatske prema europskim integracijama”.


Komentari