Na današnji dan

Heinz Guderian – najbolji Hitlerov tenkovski general – 1954.

General Guderian imao je nadimke Schneller Heinz (hrv. Brzi Heinz) i Panzeradmiral (hrv. admiral oklopništva). Godine 1944. postao je čak i načelnik Glavnog stožera Njemačke kopnene vojske (njem. Chef des Generalstabes des Heeres). Zanimljivo je da general Guderian nakon rata nije okrivljen za ratne zločine.

Dana 14. svibnja 1954. godine umro je znameniti njemački tenkovski general Heinz Guderian. On je vjerojatno pojedinačno najzaslužniji čovjek za njemačke sjajne vojne uspjehe na početku Drugog svjetskog rata. Naime, izvanredno je bila uspješna njegova strategija brzog i dubokog prodiranja tenkovskih jedinica u neprijateljski teritorij, čime su se čitave protivničke armije mogle staviti u klopku i odsjeći od glavnine snaga. Guderian je još prije Drugog svjetskog rata dobio čin General der Panzertruppe (hrv. general oklopnih jedinica), a 1940. godine dodatno je unaprijeđen u general-pukovnika (njem. Generaloberst).

General Guderian imao je nadimke Schneller Heinz (hrv. Brzi Heinz) i Panzeradmiral (hrv. admiral oklopništva). Zanimljivo je da je rođen u gradu Kulmu, koji danas pripada Poljskoj i zove se Chełmno. Prije rata napisao je poznato djelo zanimljivog naslova Achtung – Panzer! u kojem je opisao svoje ideje o značenju oklopnih jedinica za tadašnje ratovanje. Uspješno je zapovijedao njemačkim jedinicama pri osvajanju Poljske, Belgije, Francuske i dijelova SSSR-a.

Kasnije u ratu, Guderian je bio glavni inspektor oklopnih jedinica, što je bio ugledan položaj na kojem je bio podređen jedino Führeru. Godine 1944. postao je čak i načelnik Glavnog stožera Njemačke kopnene vojske (njem. Chef des Generalstabes des Heeres). Na tom je položaju ostao do pred kraj rata.

Zanimljivo je da general Guderian nakon rata nije okrivljen za ratne zločine. Nastavio je živjeti na slobodi u Njemačkoj. Njegov sin Heinz-Günther Guderian postao je u poslijeratnoj zapadnonjemačkoj vojsci (njem. Bundeswehr) ugledan general, a držao je čak i poziciju inspektora oklopnih jedinica – položaj ekvivalentan onome kojeg je držao njegov otac u Drugom svjetskom ratu.


Komentari