Na današnji dan

Heinrich Barth – njemački istraživač Afrike (1821.)

Dana 16. veljače 1821. godine rođen je Heinrich Barth, rani njemački istraživač Afrike. Potjecao je iz dobrostojeće hamburške obitelji, a uzdigao se studijem na Sveučilištu u Berlinu, gdje je stekao doktorsku titulu. Još u školskim danima pokazao je talent za jezike te se sam naučio arapski.

Otac je Heinrichu pristao financirati putovanje po sjevernom dijelu Afrike, na koje je krenuo 1845. godine. Uz rijeku Nil dospio je do područja današnjeg Sjevernog Sudana, a posjetio je i Crveno more. Na putu je bio izložen raznim opasnostima poput pljačkaša koji su ga jednom prilikom u Egiptu i ranili. Nakon što se oporavio posjetio je Palestinu, Siriju, Malu Aziju i Grčku gdje je proučavao ostatke iz antičkog vremena. Putovanje je opisao u knjizi Wanderungen durch die Küstenländer des Mittelmeeres, ali je uspio izdati samo prvi od dva sveska.

Kasnije je krenuo na još ozbiljnije putovanje – prešao je pustinju Saharu i dospio do područja današnjeg Čada, Kameruna, Nigerije i Malija. Išao je kao član znanstvene ekspedicije pod vodstvom Jamesa Richardsona i u pratnji pruskog astronoma Adolfa Overwega, koji su umrli od nepoznatih bolesti. Tako je Barth postao vođa ekspedicije te prvi zabilježeni bijelac koji je stigao u emirat Adamaoua (Adamawa) na jugoistoku Nigerije.

Ukupno je proputovao 19.000 kilometara, a putem je zabilježio mnogo podataka o topografiji, povijesti, političkoj organizaciji, jezicima i prirodnim bogatstvima zapadne Afrike. Putem je upoznao mnoge arapske i afričke vladare i znanstvenike te naučio osnove više afričkih jezika. Nakon povratka u Europu izdao je djelo Reisen und Entdeckungen in Nord- und Centralafrika koje se i danas smatra jednim od najboljih izvora za povijest i kulturu Afrike u 19. stoljeću.

Barth je postao profesorom na Sveučilištu u Berlinu te izdao nekoliko rječnika afričkih jezika. Preminuo je u 44. godini, možda zbog toga što mu je izloženost afričkim bolestima narušila zdravlje.


Piše: Boris Blažina

Komentari