Na današnji dan

Heinkel He 100 postavio svjetski brzinski rekord (1939.)

Dana 30. ožujka 1939. njemački pilot Hans Dieterle postavio je apsolutni svjetski brzinski rekord za zrakoplove. Uspio je doseći brzinu od 746,606 km/h u lovcu Heinkel He-100. To je bio velik uspjeh za kompaniju Heinkel, koja se u to doba natjecala s Messerschmidtom u tehnologiji izrade aviona. Rekord je postavljen kod grada Oranienburga sjeverno od Berlina.

Zrakoplov Heinkel He-100 bio je još u fazi razvoja. Za pogon tog modela korišten je Daimler-Benzov motor tipa DB 601M sa snagom od oko 1175 KS. Riječ je o V12 motoru s tekućim hlađenjem, radijalnim kompresorom i izravnim ubrizgavanjem goriva. Međutim, za postizanje rekorda upotrijebljena je posebna verzija tog motora, koja je mogla doseći 2700 KS, no zbog toga je imala vijek trajanja od samo 30 minuta.

Unatoč postignutom rekordu, Heinkel He-100 nikada nije ušao u serijsku proizvodnju. Razlog za to ostaje do danas prilično misteriozan. Službeno je objašnjenje bilo da se Heinkel mora koncentrirati na bombardere, a Messerschmidt na lovačke zrakoplove. No, o pravom razlogu je teško izvesti zaključke. 

Komentari