Na današnji dan

Havajska princeza Pauahi – najveća zemljoposjednica na otočju – 1831.

Bila je posljednja iz svoje dinastije, no ipak je odbila postati kraljicom Havaja.

Na današnji dan rođena je poznata dobrotvorka i havajska princeza Pauahi. Rođena je u gradu Honolulu kao pripadnica havajske kraljevske dinastije. Premda je bila po narodnosti Havajka, s 18 godina udala se za jednog bijelog Amerikanca – Charlesa Reeda Bishopa. Njeni roditelji, dakako, nisu bili sretni s takvim brakom, ali je ona bila odlučna. Charles Reed Bishop bio je američki poslovni čovjek i bankar, koji je pokrenuo i prvu banku na Havajima.

Kad joj je umirao rođak – havajski kralj Kamehameha V., koji nije imao djece, želio je nju proglasiti nasljednicom prijestolja jer je bila posljednja članica njihove dinastije. Ona je tu ponudu odbila rekavši: “Ne, ne, ne ja. Nemoj misliti na mene. Meni to ne treba.” Umirući kralj bio je uporan, a ona je ponovno odbila: “O, ne, nemoj misliti na mene. Ima drugih.” Kralj je umro, a novim havajskim vladarom postao je čovjek iz druge dinastije jer je Bernice Pauahi definitivno odbila prijestolje.

Ipak, kao posljednja članica slavne dinastije Kamehameha, Bernice (njeno kršćansko ime) Pauahi naslijedila je ogromne zemljišne posjede na Havajima. Postala je najveća zemljoposjednica na tom otočju, veća čak i od novog kralja. Imala je zemljišta u površini vjerojatno većoj od 250 000 hektara. Nije imala djece, pa je oporučno od svog velikog bogatstva stvorila zakladu zaduženu za osnivanje škola na Havajima. Te njene škole čine i danas jedan od najvećih obrazovnih sustava na Havajima i godišnje pomažu u školovanju čak oko 46 000 učenika.

Komentari