Na današnji dan

Harun ar-Rašid postao kalifom islama (786.)

Harun ar-Rašid postao je petim vladarom golemog Abasidskog Kalifata 14. rujna 786. godine. Ime Harun analogno je hebrejskom imenu Aron, poznatom iz Biblije. Njegova je vladavina označila vrhunac tzv. Zlatnog doba islama, koje se odlikovalo velikim usponom umjetnosti, kulture i učenosti. Postavio je iznimno sposobne ministre koji su mnogo učinili za napredak države i podizanje životnog standarda.

Postoje, međutim, kontroverze oko njegovog odnosa s Jahjom iz iranske porodice Barmakida. Iako mu je 17 godina vjerno služio, u jednom su se trenutku odnosi naglo pogoršali te se ar-Rašid okrutno obračunao s čitavom vezirovom porodicom. Nadalje, njegova odulka da državnu vlast podijeli među dvojicom sinova dodatno je potaknula već prisutne nemire u državi te naposljetku dovela do raspada Kalifata.

Abasidski Kalifat pod njegovom se vladavinom prostirao od sjevernog dijela Afrike do Indijskog oceana te od Egipta do središnjeg dijela Azije. Prijestolnica mu je bila u Bagdadu, najvećem gradu na svijetu u to doba. Kalif Harun al-Rašid preselio je dvor 796. u grad Al-Raku (Al-Raqqah, Ar-Raqqah), smješten u Siriji (na gornjem toku rijeke Eufrata).

Ar-Rašidovo ime postalo je toliko poznato u svijetu da su franački izvori spominjali da je s njime Karlo Veliki održavao diplomatske kontakte i izmijenjivao darove, a zabilježene su i arapsko-kineske diplomatske veze. Jedan od darova koji je poslan Karlu Velikom bio je vodeni sat s mehaničkim vitezovima koji bi izišli na svaki otkucaj sata. Europljani su ostali toliko zapanjeni da su vjerovali da je riječ o magiji. Danas je Harun ar-Rašid najpoznatiji kao lik u poznatim pričama iz Tisuću i jedne noći, gdje je prikazan u idealiziranom obliku.

Piše: Boris Blažina


Komentari