Na današnji dan

Harun al-Rašid – moćni islamski vladar poznat po Pričama iz 1001 noći – 809.

Harun al-Rašid vladao je nad velikim područjem Azije i Afrike. Imao je titulu kalifa, što u islamskom svijetu označava Muhamedovog nasljednika. 

Jedan od najpoznatijih islamskih vladara u čitavoj povijesti – znameniti Harun al-Rašid, umro je 24. ožujka 809. godine. Vladao je nad ogromnim prostranstvom od Indije na istoku do otprilike današnjeg Alžira na zapadu. Danas se na području njegove nekadašnje vlasti nalaze Tunis, sjeverna Libija, Egipat, Jordan, Izrael, Sirija, Saudijska Arabija, Irak, Iran, dijelovi Turske, Azerbajdžana, Armenije, Pakistana, te k tome još i Afganistan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Bahrein, Jemen, Oman, Katar, Turkmenistan, Uzbekistan itd.

Harun al-Rašid imao je titulu kalifa, što u islamskom svijetu označava Muhamedovog nasljednika i vjerskog vođu teoretski svih muslimana na svijetu (premda su konkurentski kalifi to nastojali osporiti). Država Haruna al-Rašida bila je bogata i razvijena, dapače pripadala je u to doba kulturno najrazvijenijim područjima svijeta. Nekadašnji glavni grad njegovog kalifata – Bagdad – bio je u to vrijeme najveći grad na svijetu.

Zanimljivo je da se kalif Harun al-Rašid pojavljuje kao lik u poznatim Pričama iz 1001 noći. U tim pripovijestima figurira kao mudar vladar sa sjajnim dvorom. Dodajmo kao zanimljivost da arapsko ime Harun zapravo dolazi od hebrejskog Aron (poznata osoba iz Biblije). Slično tako Sulejman dolazi od Salomon, Ibrahim od Abraham itd.


Komentari