Na današnji dan

Harry S. Truman – čovjek koji je postao američkim predsjednikom samo 18 dana prije Hitlerove smrti – 1972.

Predsjednik Truman preminuo je na današnji dan u Kansas Cityju, gradu koji se ne nalazi u Kansasu, nego u Trumanovoj rodnoj državi Missouri.

Dana 26. prosinca 1972. godine umro je Harry S. Truman, 33. po redu američki predsjednik. Zanimljivo je da je postao predsjednikom samo 18 dana prije smrti Adolfa Hitlera u Berlinu. Naime, prethodni američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt preminuo je na početku svog četvrtog mandata pa je Truman, kao Rooseveltov potpredsjednik, preuzeo njegovu funkciju i odradio taj mandat do kraja.

Truman se rodio u američkoj saveznoj državi Missouri i do danas je ostao jedinim predsjednikom iz te države. Dapače, Truman je veći dio svog radnog vijeka proveo u Missouriju, a ondje je nastavio živjeti i nakon završetka predsjedničkog mandata. Dobar dio djetinjstva proveo je na farmi južno od Kansas Cityja, a u tom je gradu i umro, upravo na današnji dan 1972. godine. Zanimljiva je činjenica da se grad Kansas City ne nalazi u Kansasu, nego u Trumanovoj matičnoj državi Missouri. U trenutku smrti Truman je bio već u 89. godini života.


Komentari