Na današnji dan

Hans Frank – nacistički vladar Poljske – 1900.

Vladao je nad oko 12.000.000 stanovnika, koji su uvelike dani na milost i nemilost njemu kao generalnom guverneru. 

Poznati nacistički dužnosnik Hans Frank, jedan od 23 optuženika na sudskom procesu u Nürnbergu, rođen je 23. svibnja 1900. godine. Frank je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio generalni guverner velikog dijela okupiranog poljskog teritorija. 

Poljska je nakon njemačkog osvajanja razdijeljena na dva dijela – jedan je izravno priključen Velikonjemačkom Reichu, a drugi je organiziran kao tzv. Generalno gubernatorstvo za okupirana poljska područja. Taj drugi dio dobio je Frank na upravljanje i na njemu je imao gotovo neograničenu diktatorsku vlast. Da se izbriše spomen poljskog imena, on je naziv tog područja uskoro promijenio jednostavno u Generalno gubernatorstvo. Nakon osvajanja dijela SSSR-a, Generalnom gubernatorstvu priključen je i zapadni dio današnje Ukrajine (nekadašnja austro-ugarska Galicija).

Sve u svemu, Frankovo je Generalno gubernatorstvo obuhvaćalo najveće poljske gradove – Varšavu i Krakov, a imalo je oko 12.000.000 stanovnika, koji su dani na milost i nemilost njemu kao generalnom guverneru. Frankov glavni grad bio je Krakov – srednjovjekovni glavni grad poljskih kraljeva. 

Od šest glavnih nacističkih logora za istrebljenje u Europi, njih četiri bilo u Frankovom Generalnom gubernatorstvu. Kasnije je Frank tvrdio da sve do 1944. godine nije znao za te logore, te da je Hitleru zatim u 14 prilika podnio svoju ostavku. Bilo kako bilo, Hans Frank bio je prvi i jedini čovjek na funkciji generalnog guvernera, od početka do kraja rata. Tijekom suđenja u Nürnbergu Frank je proglašen krivim za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Osuđen je na smrt i obješen. 


piše: Dražen Krajcar

Komentari