Na današnji dan

Hans Christian Andersen – svjetski poznat danski pisac bajki – 1805.

Djela su mu prevedena na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Poznati danski književnik Hans Christian Andersen rođen je 2. travnja 1805. godine. Rodio se u gradu Odenseu, smještenom na otoku Fynu (trećem najvećem danskom otoku). U tom se gradu i danas može vidjeti Andersenova rodna kuća, koja je u međuvremenu pretvorena u muzej posvećen tom književniku.

Andersenova djela prevedena su na preko 150 jezika i tiskana u milijunima primjeraka diljem svijeta, a nadahnula su stvaranjemnogih kazališnih djela, baletnih predstava, filmova, skulptura i slika. U početku piše prozna i pjesnička djela, a nešto kasnije počinje svoja čuvena putovanja, najprije po domovini, a onda i izvan nje, gotovo po svim europskim zemljama, a naročito po Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. Putovao je i po Aziji i Africi, sve vrijeme pišući.

Andersonovo prvo uspješno djelo je putopis Šetnja od Holmenskog kanala do istočne točke otoka Amagera iz 1829. godine. No, postao je široko poznat tek romanom Improvizator iz 1835., koji je napisao nakon putovanja po Italiji, oslikavajući u njemu borbu mladog pisca za afirmaciju. Poslije se pojavljuju njegove, danas u cijelom svijetu čuvene, ali u to vrijeme neprepoznate, priče i bajke. U njima je na originalan i humorističan način obrađivao baštinu folklorne književnosti, smještajući mitske, legendarne i čudesne zaplete u okružje stvarnog svijeta.

Među najpoznatijim Anderesenovim bajkama su: Djevojčica sa šibicama, Princeza na zrnu graška, Mala sirena, Snježna kraljica, Ružno pače, Palčica i Carevo novo ruho. Za masovnu popularizaciju Andersenovih bajki u 20. stoljeću bio je zaslužan i Walt Disney, čija je kompanija ekranizirala niz djela tog danskog autora.


Osim putopisa i bajki Andersen je pisao ipjesme, romantičarske romane te kazališne komade. Hans Christian Andersenumro je4. kolovoza 1875. u Kopenhagenu kao počasni profesor i počasni građanin Odensea.

piše: Dražen Krajcar

Komentari