Na današnji dan

Hamnet Shakespeare – jedini sin Williama Shakespearea – 1596.

Postoji teorija da je ime Hamlet, koje je Shakespeare koristio za svoju vjerojatno najpoznatiju dramu, na neki način povezano s imenom njegovog sina Hamneta, premda za to nema sigurnih dokaza.

Dana 11. kolovoza 1596. godine pokopan je Hamnet Shakespeare, jedini sin znamenitog Williama Shakespearea. Ime Hamnet dobio je Shakespeareov sin vjerojatno po Hamnetu Sadleru, obiteljskom prijatelju koji je bio i svjedok oporuke Williama Shakespearea. Zanimljivo je da je William Shakespeare u svojoj oporuci ime spomenutog Hamneta Sadlera napisao kao Hamlett Sadler. Dapače, postoji teorija da je ime Hamlet, koje je Shakespeare koristio za svoju vjerojatno najpoznatiju dramu, na neki način povezano s imenom njegovog sina.

Važno je napomenuti da je Hamnet Shakespeare umro prije nego je njegov otac napisao dramu Hamlet. Naime, Hamnet je umro 1596. godine kao 11-godišnji dječak, a Hamleta je Shakespeare napisao tek nekoliko godina kasnije.

Hamnet Shakespeare pokopan je u gradu Stratford-upon-Avonu, istom u kojem se i rodio 11 godina ranije. Osim sina Hamneta imao je William sa svojom suprugom Anne Hathaway još i dvije kćeri, Susannu i Judith. Zanimljivo je da su obje te kćeri, za razliku od sina koji je umro mlad, uvelike nadživjele svoga oca (jedan je doživjela 66, a druga čak 77 godina života).


Komentari