Na današnji dan

Haile Selasije postao carem Etiopije (1930.)

Drugog travnja 1930. godine Haile Selasije postao je car Etiopije. Pripadao je Salomonskoj dinastiji, koja je po predaji potjecala od biblijskog kralja Salomona i kraljice od Sabe. Kao car Etiopije imao je titulu negusa nagast, koja je označavala kralja kraljeva. O sebi je Haile Selasije govorio u množini, i pri neformalnom razgovoru.

Na carskom je prijestolju nominalno ostao sve do 1974. (44 godine vladanja), no već 1936. Talijani su osvojili etiopski teritorij, a Haile Selasije morao je privremeno otići u egzil. Tadašnji talijanski kralj Viktor Emanuel III. proglašen je carem Etiopije, premda mu svjetske države nisu priznavale taj naslov. Haile Selasije vratio se pet godina kasnije (1941.) iz egzila i ponovno je zavladao Etiopijom nakon protjerivanja Talijana. Vladao je zatim sve dok ga politički protivnici nisu svrgnuli u puču 1974. godine.

Za rastafarijance bio je Haile Selasije božanstvo, utjelovljeni bog na zemlji, no on osobno nije bio pripadnik te religije, nego je prakticirao etiopsko pravoslavlje.


Komentari