Na današnji dan

Rođen habsburški prijestolonasljednik – 1858.

Krunskog princa Rudolfa rodila je carica Sissi u dvorcu Laxenburg južno od Beča. Zanimljivo je da je po Rudolfu ime nosilo afričko Jezero Rudolf između Kenije i Etiopije.

Dana 21. kolovoza 1858. godine rođen je krunski princ Rudolf, jedini sin cara Franje Josipa I. i njegove supruge carice Sissi. Rudolf je trebao naslijediti od svog oca prijestolje Austro-Ugarske, ali je tragično umro pri misterioznim okolnostima u dobi od samo 30 godina života kod Mayerlinga (tzv. Afera Mayerling).

Rudolfa je carica Sissi rodila u dvorcu Laxenburg južno od Beča (ondje je bio znameniti ljetnikovac carske obitelji). Rudolf je bio jedno od četvero djece svojih roditelja, ali je bio jedini sin (imao je još i tri sestre). Odgajan je već od mlade dobi za budućeg cara i za vladara Austrougarske Monarhije. Kao prijestolnasljednik imao je naslov krunskog princa (njem. Kronprinz).

Zanimljivo je da je po krunskom princu Rudolfu ime nosilo afričko Jezero Rudolf između Kenije i Etiopije, danas zvano Jezero Turkana. Naime, u prinčevu čast imenom Jezero Rudolf nazvali su ga grof Sámuel Teleki de Szék i vitez Ludwig von Höhnel, tadašnji istraživači Afrike.

Dakako, krunski princ Rudolf trebao je postati i kraljem Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, no umro je čak 27 godina prije svog oca Franje Josipa. Do danas su ostale nepoznate točne okolnosti kod lovačkog dvorca Mayerling pri kojima su život izgubili on i 17-godišnja Marija Vetsera. 


Komentari