Na današnji dan

Habsburški brodovi u bitki na Sjevernom moru – 1864.

U Bitki kod Helgolanda habsburškim je snagama zapovijedao slavni Wilhelm von Tegetthoff.

Bitka kod Helgolanda, pomorski okršaj u kojem su se habsburški ratni brodovi borili protiv danske mornarice dogodila se 9. svibnja 1864. godine. Radilo se Njemačko-danskom ratu, koji se vodio oko pitanja vlasti nad pokrajinom Schleswig. Bitka se odvijala u Sjevernom moru, kod otočja Helgolanda, oko 40 kilometara od njemačke obale. Otočje Helgoland, koje danas pripada Njemačkoj, ima važan strateški položaj, s kojeg se može kontrolirati praktički cijela zapadna njemačka obala na Sjevernom moru. Zbog toga je svojevremeno Helgoland bio i britanski posjed. Inače, otočje Helgoland ima površinu od samo 170 hektara pa je donekle slično svojevrsnom nosaču zrakoplova usidrenom pred njemačkom obalom.

Habsburška mornarica morala je brodove u Sjeverno more poslati iz Jadrana, što znači da se radilo o prilično velikom putu. Glavno sjedište habsburške mornarice nalazilo se u to vrijeme u Puli. U Bitki kod Helgolanda habsburškim je snagama zapovijedao slavni Wilhelm von Tegetthoff, rodom iz Maribora. On se dvije godine kasnije proslavio u Bitki kod Visa, u kojoj je pobijedio brojčano jaču talijansku flotu.

Tegetthoff je tijekom bitke zapovijedao s broda Schwarzenberg, motorne fregate s 51 topom. Danci su uspjeli taj brod pogoditi, nakon čega je na njemu izbio požar. Zbog toga se Tegetthoff odlučio povući u blizinu otočja Helgoland, koje je bilo pod britanskom vlasti (Danci se tamo nisu usudili prilaziti). Tim je manevrom Tegetthoff sačuvao svoja plovila. Premda je Bitka kod Helgolanda ostala zapravo neriješenom, Tegetthoff je nagrađen nakon nje. Promaknut je u čin kontraadmirala, a dobio je i odlikovanje Reda željezne krune. 

Komentari