Na današnji dan

Habsburgovac koji je svoju obitelj uzdigao s grofovskog na carski status – 1218.

Dvorac Habsburg, po kojem je njegova dinastija dobila ime, može se i danas vidjeti u sjevernoj Švicarskoj.

RudolfI.Habsburški, prvi pripadnik te dinastije koji je postao carem Svetog Rimskog Carstva, rođen je 1. svibnja 1218. godine. Rudolf je zaslužan za uspon Habsburgovaca od lokalne grofovske obitelji u jednu od najmoćnijih vladarskih dinastija u Europi. To je postigao prvenstveno svojim uspješnim izborom za cara nakon propasti prijašnje vladajuće dinastije Hohenstaufen. Svojoj je obitelji Rudolf kao car dodijelio mnoge posjede, uključujućiAustriju,Štajersku, Korušku, Kranjsku i Tirol (austrijske nasljedne zemlje), kojima su zatim vladali tijekom nevjerojatnih 640 godina (od 13. do 20. stoljeća).

Rudolf Habsburški rodio se u južnoj Njemačkoj, a glavni posjedi njegove obitelji bili su na području današnje Švicarske, kao i na dodirnom francusko-njemačkom području (današnja francuska pokrajina Alsace). Dvorac Habsburg, po kojem je dinastija dobila ime, može se i danas vidjeti u sjevernoj Švicarskoj, na području kantona Aargau.

Za cara je izabran 1273. godine, nakon čega je došao u sukob s češkim kraljem Otakarom II. koji je smatrao da je zakinut pri izboru za cara. U odlučujućoj bitki na Moravskom polju 1278. godine snage cara Rudolfa postigle su odlučujuću pobjedu i Rudolf je učvrstio svoju vlast. Zatim je suzbiosamovolju lokalnih velikaša, uspostavio čvrstu središnju vlast i utro put moći habsburškoj dinastiji.


Rudolf je doživio 74. godinu, a umro je 1291. u njemačkom gradu Speyeru, gdje je i pokopan u tamošnjoj katedrali (Katedralnoj bazilici Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetog Stjepana).

piše: Dražen Krajcar

Komentari