Na današnji dan

Habsburgovac koji je postao carem Meksika (1832.)

Dana 6. srpnja 1832. rođen je Maksimilijan Habsburški, austrijski nadvojvoda koji je 1864. postao carem Meksika. Maksimilijan je bio mlađi brat poznatog austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa, prvog vladara Austro-Ugarske. Razlika u starosti između njih dvojice bila je manja od dvije godine. Izgleda da je Maksimilijan tijekom djetinjstva nastojao dokazati da je jednako ili više kompetentan od svoj starijeg brata Franje Josipa, koji je imao prednost pri nasljeđivanju kao najstariji sin.

U trenutku kad je Franjo Josip postao austrijskim carem imao je Maksimilijan samo 16 godina. Budući da se Franjo Josip oženio poznatom Sisi tek nekih šest godina kasnije, a da je sina Rudolfa dobio još četiri godine kasnije, Maksimilijan je u međuvremenu bio de facto prestolonasljednik (čak i Hrvatske). Naime, da je tijekom tih desetak godina Franjo Josip umro, prijestolje bi prešlo na Maksimilijana kao sljedećeg sina po starosti. Sličan položaj imao je kasnije Franjo Ferdinand, koji je ubijen u Sarajevu (on je Franji Josipu bio znatno dalji rođak).

Maksimilijan je 1854. postavljen za vrhovnog zapovjednika Habsburške ratne mornarice, u dobi od samo 22 godine. Godine 1857. postavljen je i za generalnog guvernera Lombardsko-venetskog Kraljevstva, sa sjedištem u Milanu.

Za cara Meksika postavljen je Maksimilijan 1864. godine, kad je imao 31 godinu. Taj se angažman pokazao fatalnim za njega, jer su ga protivnici u Meksiku svrgnuli, a zatim i strijeljali 1867. godine, tako da nije doživio ni svoj 35. rođendan.


Komentari