Na današnji dan

Gyanendra – posljednji nepalski kralj (1947.)

Gyanendra je okrunjen za kralja 2001. godine, no već 2008. u Nepalu je ukinuta monarhija.  

Dana 7. srpnja 1947. godine rođen je Gyanendra, posljednji nepalski kralj. Rodio se u kraljevskoj palači Narayanhity, u nepalskom glavnom gradu Katmanduu, kao sin tadašnjeg krunskog princa (prijestolonasljednika) Mahendre. Godine 1955. Mahendra je postao kraljem Nepala, nakon smrti svog oca Tribhuvana, koji je vladao čak četrdesetak godina. Kralja Mahendru naslijedio je 1972. godine Gyanendrin stariji brat Birendra.

Birendra je nakon gotovo 30-godišnjeg vladanja ubijen u strahovito krvavom masakru koji je počinio njegov sin Dipendra. Osim svog oca, Dipendra je u tom pokolju ubio svoju majku te još sedam pripadnika nepalske kraljevske obitelji (dinastije imena Shah). Budući da je i Dipendra preminuo u komi ubrzo nakon tog masakra, Gyanendra je, kao njegov stric, naslijedio prijestolje Nepala.

Za kralja je okrunjen 2001. godine, no već 2008. u Nepalu je ukinuta monarhija. Gyanendra je tada morao napustiti kraljevsku palaču Narayanhity u Katmanduu. Nastavio je živjeti u Nepalu, a u budućnosti se ponovno nada doći na prijestolje i uvesti monarhijsku vlast u toj državi. Njegova supruga Komal Rajya Laxmi Devi potječe iz obitelji Rana, koja je nekoć držala nasljedni položaj premijera (šefova izvršne vlasti) u Nepalu.


Komentari