Na današnji dan

Gustav II. Adolf izvojevao odlučujuću pobjedu – 1632.

Kralj Gustav II. Adolf, poznat i kao Gustav Adolf Veliki, vladao je Švedskom od 1611. do 1632. godine. Ovaj moćan vladar smatra se jednim od najvećih vojnih genija u povijesti zbog svojih inovacija na polju udruženog djelovanja različitih grana vojske, čime je utro put za razvoj suvremene vojničke vještine. Svojom je velikom vojnom vještinom uspio spasiti njemačke protestante tijekom Tridesetogodišnjeg rata, zbog čega je stekao nadimak Lav sa sjevera.

Dana 15. travnja 1632. kod gradića Raina u Bavarskoj susrele su se švedska vojska pod Gustavom Adolfom i katolička vojska Svetog Rimskog Carstva. Šveđani su iskoristili brojčanu premoć kako bi pomoću brodova stvorili improvizirani most preko rijeke Lech i tako prišli katolicima s boka. Šveđani su topništvom gađali katoličke položaje dok je 300 finskih konjanika u švedskoj službi prešlo rijeku i izradilo obrambene strukture. Zatim je veći dio švedske vojske prešao rijeku u namjeri da opkoli katolike, dok ih je glavnina vojske izravno napala. Katolici su napali snage koje su prešle rijeku, ali bez uspjeha. U međuvremenu je švedska konjica prešla rijeku 10-ak kilometara dalje od poprišta bitke s namjerom da iznenadi katolike.

Međutim, zapovjednik katoličke vojske i njegov zamjenik su na početku bitke ranjeni, zbog čega je izdana naredba za opće povlačenje. Zahvaljujući ranom povlačenju i oluji koja je uslijedila nakon bitke, katolička je vojska izbjegla potpuno uništenje te je pretrpjela relativno lake gubitke (3000 od 25.000 vojnika). Gustavova pobjeda omogućila mu je da okupira Bavarsku i izravno ugrozi Austriju.

Piše: Boris Blažina


Komentari