Na današnji dan

Günther von Kluge – njemački feldmaršal (1882.)

Dana 30. listopada 1882. rođen je Günther von Kluge, njemački feldmaršal iz Drugog svjetskog rata. Pripadao je pruskoj plemićkoj obitelji, a rođen je na području današnje Poljske, u gradu Posenu (današnji Poznań). Već je njegov otac bio general u njemačkoj vojsci, tako da je von Kluge pripadao klasičnom zapovjednom kadru Wehrmachta s dugom vojničkom tradicijom. 

Günther von Kluge dobio je navodno nadimak Der kluge Hans (hrv. Pametni Hans), što je dijelom bila igra riječi s obzirom na njegovo prezime. Već u Prvom svjetskom ratu sudjelovao je von Kluge kao časnik, i to s činom satnika. Godine 1933. unaprijeđen je u čin generala, upravo u doba kad je Hitler postao njemačkim kancelarom. Nakon uspješnog osvajanja Poljske i Njemačke unaprijedio je Hitler čak 12 generala u feldmaršale, a među njima je bio i Günther von Kluge.

Tijekom Drugog svjetskog rata držao je feldmaršal von Kluge neka od najviših vojnih zapovjedništava, kako na Istočnom, tako i na Zapadnom bojištu. Naime, od 1941. do 1943. bio je vrhovni zapovjednik Grupe armija Centar na bojištu u Sovjetskom Savezu, a ljeti 1944. bio je vrhovni zapovjednik Zapadnog bojišta.

Feldmaršal von Kluge pripadao je dijelu njemačkog profesionalnog zapovjednog kadra koji nije bio zadovoljan s Adolfom Hitlerom. Pretpostavlja se da je simpatizirao s pokušajima svrgavanja Hitlera, premda nije poznato je li aktivno sudjelovao u nekoj od urota.


Komentari