Na današnji dan

Guinness počeo proizvoditi pivo uzevši pivovaru u najam na 9000 godina – 1759.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Danas se godišnje proda oko 850 milijuna litara tog piva.

Dana 31. prosinca 1759. godine irski poduzetnik Arthur Guinness unajmio je na nevjerojatnih 9000 godina pivnicu St. James’s Gate u Dublinu, kako bi ondje proizvodio pivo. To je bio početak proizvodnje slavnog piva Guinness, koje je sve do danas ostalo jedno od najpoznatijih irskih alkoholnih pića. Danas se godišnje proda oko 850 milijuna litara tog piva, a prihodi od njega dosežu 2 milijarde eura.
Pismena potvrda o tom najmu može se i danas vidjeti u navedenoj pivovari u Dublinu. Dogovoreno je da Guinness za najam godišnje plaća 45 funti. Arthur Guinness očito je napravio dobar posao jer je još za vrijeme njegovog života pivovara dosegla proizvodnju od oko 20.000 bačava piva godišnje.

Početkom 20. stoljeća postala je to najveća pivovara na čitavom svijetu. Pedesetih godina prošlog stoljeća direktor Guinnessovih pivovara – sir Hugh Beaver – odlučio je pokrenuti knjigu u kojoj bi se skupljali svjetski rekordi. Nastala je tako slavna Guinnessova knjiga rekorda, koja je još više podigla svjetsku prepoznatljivost imena Guinness.


Komentari