Na današnji dan

Guillaume Dubois – treći od četiri kardinala koji su upravljali Francuskom kao premijeri – 1723.

Kardinali su u europskim državama imali izniman položaj jer su imali rang jednak kraljevskim prinčevima (između ostaloga, kardinale su nazivali i “prinčevima Crkve”).

Dana 10. kolovoza 1723. godine umro je francuski kardinal Guillaume Dubois, jedan od četvorice kardinala Katoličke crkve koji su vršili funkcije glavnih ministara francuskog kralja. Kardinal Dubois bio je treći od navedene četvorice. Prvi je bio čuveni kardinal Richelieu, prvi ministar (premijer) francuskog kralja Luja XIII., drugi je bio kardinal Mazarin, prvi ministar Luja XIV., a treći upravo spomenuti kardinal Dubois. On je bio premijer u vrijeme mladosti Luja XV. (kasnije je za Luja XV. sličnu funkciju vršio četvrti od spomenutih kardinala, Fleury). Izgleda da je danas upravo Dubois najmanje poznat od četvorice navedenih kardinala pa nije na odmet osvrnuti se na njega.

Kardinal Dubois rođen je u mjestu Brive-la-Gaillarde u francuskoj pokrajini Limousin. Dobio je utjecajan položaj tutora za mladog vojvodu od Chartresa, koji je kasnije pod titulom vojvode od Orléansa postao vodećim čovjekom francuske politike (kao regent za svog malodobnog rođaka Luja XV.)

Kad je vojvoda od Orléansa postao regentom, Dubois je kao njegov pouzdanik logično postao vodećim ministrom. Kao crkvena osoba, Dubois je postao nadbiskupom Cambraia, a zatim i kardinalom. Vrlo je važna činjenica da su kardinali u europskim državama imali izniman položaj jer su imali rang jednak kraljevskim prinčevima (između ostaloga, kardinale su nazivali i prinčevima Crkve). Primjerice, kardinali su u prisutnosti kraljeva i ostalih suverenih vladara mogli sjediti, za razliku od većine aristokrata, koji su morali ostati u stojećem položaju.

Kardinal Dubois umro je u Parizu 1723. godine u 67. Kralj Luj XV., čiji je kardinal Dubois bio prvi ministar, imao je u trenutku kardinalove smrti samo 13 godina. Ipak, kralj je te iste godine bio proglašen punoljetnim i vladao je sve do svoje smrti, punih 50 godina kasnije.


Komentari