Na današnji dan

Gubavac postao jeruzalemski kralj (1174.)

Kralj Balduin IV.  vremenom je imao sve teže simptome gube, pa je jedva mogao držati mač. 

Dana 11. srpnja 1174. godine došao je na jeruzalemsko prijestolje kralj Balduin IV. iz dinastije Anžuvinaca (to je dinastija koja je potekla od grofova od Anjoua, a ne treba je pobrkati s mlađim Anžuvincima koji su vladali Hrvatskom i Ugarskom u srednjem vijeku).

Kralj Balduin IV. specifičan je po tome što je bolovao od gube, i to još od djetinjstva. Kad je na današnji dan postao kralj bilo mu je samo 13 godina. Simptomi gube u to doba kod njega još nisu bili tako jaki, ali su se znatno povećali tijekom puberteta. Inače, bolest gubu naziva se još i lepra ili Hansenova bolest, a uzrokuju je bakterije Mycobacterium leprae i Mycobacterium lepromatosis. Guba napada većinom periferne živce, pri čemu nastaju lezije na koži, a djelomično se gube i osjeti (boli, hladnoće, topline itd.) U napredovalim oblicima bolesnici poprimaju deformirani izgled koji prilično zastrašuje.

Balduin IV. s vremenom je imao sve teže simptome gube, pa je navodno jedva mogao držati mač. Ipak, zanimljivo je da je relativno dugo poživio, znatno duže nego što se izvorno očekivalo. Naime, vladao je Jeruzalemom gotovo 11 godina. Balduin IV. ujedno je bio jedan od posljednjih križarskih kraljeva koji su stvarno vladali Jeruzalemom jer je taj grad pao pod muslimansku vlast svega dvije godine nakon njegove smrti (osvojio ga je poznati Saladin).


Komentari