Na današnji dan

Grupa Riva pobijedila na Pjesmi Eurovizije – 1989.

Grupa Riva nastupala je zadnja na natjecanju, a dobila je maksimalni broj bodova (12) od četiri zemlje (Izraela, Turske, Irske i Velike Britanije).

Zadarska grupa Riva pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije – Eurosongu, šestog svibnja 1989. godine, kao predstavnica tadašnje Jugoslavije. Natjecanje je održano u švicarskom gradu Lausanni na Ženevskom jezeru. Zaslužna za to što je Švicarska dobila domaćinstvo bila je Céline Dion, koja je prethodne godine pobijedila u Dublinu u Irskoj. Grupa Riva pobijedila je s pjesmom Rock me, osvojivši 137 bodova. Druga u poretku bila je Velika Britanija sa 130 bodova.

Za Italiju je nastupila slavna Anna Oxa s pjesmom Avrei voluto, no dobila je samo 56 bodova i završila na 9. mjestu. Grupa Riva nastupila je zadnja na natjecanju, a dobila je maksimalni broj bodova (12) od četiri zemlje (Izraela, Turske, Irske i Velike Britanije). Jugoslavija je svoju dvanaesticu dala Švedskoj.

Za pjesmu Rock me glazbu je komponirao Rajko Dujmić, a tekst je napisao Stevo Cvikić. Glavni vokal grupe Riva bila je pjevačica Emilija Kokić, a ostali članovi grupe bili su Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić.


Zahvaljujući pobjedi Rive sljedeći Eurosong održan je u Zagrebu 1990. godine, kao prvi koji je održan u jednoj komunističkoj zemlji.

 

Komentari