Na današnji dan

Grofovski naslov obitelji Pejačević – 1772.

Josip II. Pejačević kupio je vlastelinstva Našice i Podgorač, a naslijedio je Viroviticu, Rumu i Retfalu. 

Plemićka obitelj Pejačević grofovski naslov dobila je 22. srpnja 1772. godine. Povelja o tome izdana je Josipu II. Pejačeviću, koji je uzdignut iz barunskog u grofovski stalež. Naslov mu je dodijelila habsburška carica i hrvatsko-ugarska kraljica Marija Terezija zbog vojnih zasluga.

Za 18.000 forinti kupio je Josip II. vlastelinstvo Našice u Slavoniji, a zatim mu je pridodao i vlastelinstvo Podgorač. Od svojih je stričeva, koji nisu imali potomaka, Josip II. naslijedio vlastelinstva Viroviticu, Rumu i Retfalu. Ujedinio je time pod svojim vlasništvom golemi dio Slavonije i Srijema, s više od 100.000 hektara zemljišta te s mnogobrojnim podložnicima (u to je vrijeme na snazi još uvijek bio feudalni sustav). Josip II. dobio je grofovski naslov s pridjevkom Virovitički, prema svom virovitičkom posjedu. Josip II. grof Pejačević napustio je vojničko zvanje i posvetio se svom vlastelinstvu isušio je močvaru Rogovac, zasadio velike voćnjake, počeo uzgajati ribe u ribnjacima, zasadio nove vinograde, te naseljavao pusta sela u okolici Virovitice

Od grofa Josipa II. Pejačevića potekli su svi kasniji muški pripadnici te plemićke obitelji nastanjeni Hrvatskoj i Slavoniji. Među njegovim potomcima bila su dva hrvatska bana – grof Ladislav Pejačević i grof Teodor Pejačević – kao i znamenita skladateljica Dora Pejačević.


Komentari