Na današnji dan

Grofica Dora Pejačević – znamenita hrvatska skladateljica (1885.)

Znamenita hrvatska skladateljica grofica Dora Pejačević rođena je 10. rujna 1855 godine.  Nije se rodila na području Hrvatske, nego u Budimpešti, no pripadala je znamenitoj hrvatskoj grofovskoj obitelji Pejačević. Pripadnici te obitelji imali su goleme posjede u Slavoniji, uključujući Našice, a ranije i Viroviticu. Dorin je otac – grof Teodor Pejačević – bio čak i hrvatski ban, a istu je funkciju vršio i njen djed – grof Ladislav Pejačević.

Grofica Dora provela je znatnu količinu vremena u obiteljskom dvorcu u Našicama, gdje je dobila i prvu poduku iz glazbe. Osnovnu tehniku sviranja na glasoviru i violini svladala je rano u Zagrebu, a kasnije je glazbenu naobrazbu stjecala u inozemstvu (Dresden, München,Beč, Budimpešta, Prag…).U inozemstvu je upoznalamnoge istaknute intelektualce i umjetnike (R. M. Rilke, K. Kraus…), te druženjem s njima proširila svoje umjetničke i intelektualne vidike.  

Opus Dore Pejačević sastoji se od 57 registriranih djela, koja su uglavnom sačuvana u njezinoj ostavštini pohranjenoj u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu. Već u dobi od dvanaest godina počela je skladati minijature za glasovir te za violinu i glasovir. Potom su slijedile popijevke, a zatim i orkestralna djela. Ishodište je njezina skladateljskog izričaja romantička tradicija, a njezine najpoznatije skladbe su: Tri pjesme, Dva nokturna, O programnoj glazbi i mnoge druge.    

Dora Pejačević preminula je u dobi od samo 37 godina, nakon poroda svog prvog djeteta. Pokopana je u Našicama, nekadašnjem posjedu obitelji Pejačević.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari