Na današnji dan

Grof Zeppelin – industrijalac, časnik i inženjer (1838.)

Dana 8. srpnja 1838. rođen je grof Ferdinand von Zeppelin, njemački industrijalac, vojni časnik i inženjer, po kojem je dobio naziv tip zračnih brodova cepelin.

Zeppelin je rođen u nekadašnjem dominikanskom samostanu kod grada Konstanza na obali Bodenskog jezera, tj. na krajnjem jugu današnjeg teritorija Njemačke. Ipak, njegova obitelj Zeppelin vukla je podrijetlo iz sjeverne Njemačke, s područja Mecklenburga i Zapadnog Pomorja. Obitelj je dobila ime po mjestu Zepelin (piše se s jednim p), smještenom 30-ak kilometara od obale Baltičkog mora. Ondje su pripadnici obitelji Zeppelin stekli plemićki status još u srednjem vijeku.

Obitelj Zeppelin već se nekoliko generacija prije Ferdinanda doselila na područje Württemberga i drugih krajeva u južnom dijelu Njemačke. Dobili su visoke službe i grofovski naslov, tako da je Ferdinand von Zeppelin rođen kao sin ministra i dvorskog maršala grofa Friedricha von Zeppelina.

Ime Zeppelin ostalo je ovjekovječeno Ferdinandovim postignućima na području zračnih brodova. Naime, grof se tijekom vojne karijere upoznao s mogućnostima izviđačkih balona, koje su ga potaknule da izradi novi tip letjelice, krutog zračnog broda s metalnim kosturom, koja je kasnije prema njemu dobila ime. Nakon što je otkupio projekt hrvatskog konstruktora D. Schwarza, uspio je izraditi niz letjelica nazvanih LZ1, LZ2 itd. Projekt je privukao veliku pažnju javnosti i vlasti tako da mu nije bilo teško prikupiti sredstva. Jedno vrijeme čak se vjerovalo da će cepelini postati popularniji od aviona, no to se naravno nije dogodilo.


Zanimljivo je da kompanija Luftschiffbau Zeppelin GmbH u Njemačkoj postoji još i danas.

Komentari