Na današnji dan

Grof zahvaljujući kojem je nastao SAD i započela Francuska revolucija – 1717.

Bio je francuski ministar vanjskih poslova upravo u doba Američkog rata za nezavisnost (1775–1783). 

Dana 20. prosinca 1717. godine rođen je francuski bogati aristokrat Charles Gravier, grof de Vergennes. Njegovo je ime malo poznato, ali su posljedice njegovih političkih odluka, po svemu sudeći, imale ogroman utjecaj na tijek svjetske povijesti. Naime, on je bio francuski ministar vanjskih poslova upravo u doba Američkog rata za nezavisnost (1775–1783). Na toj je političkoj poziciji učinio odlučujući potez podržavši mladu američku naciju u borbi protiv Britanaca za osamostaljenje. Francuska vojska pomogla je Amerikancima u ratu, a Vergennes je bio i zaslužan za opskrbu SAD-a oružjem proizvedenim u Francuskoj, naročito slavnim de Valliere topovima.

Grof de Vergennes bio je vrlo spretan diplomat, koji je postupno gradio karijeru provevši oko 30 godina kao poslanik i ambasador na stranim dvorovima. Zanimljivo je za Hrvatsku da je Vergennes kao ambasador u Carigradu upoznao našeg znanstvenika Ruđera Boškovića. Postali su već tamo prijatelji, a kasnije mu je Vergennes pomogao u Parizu, kamo se Bošković doselio nakon ukinuća Isusovačkog reda 1773. godine. Bošković je dobio unosan položaj direktora optike Francuske ratne mornarice.

Vergenesova odluka da podrži Amerikance imala je ogroman utjecaj na izazivanje kasnije Francuske revolucije. Naime, Francuska je pomažući Amerikancima upala u silne dugove, zbog čega je nastalo sveopće nezadovoljstvo. Ta društvena previranja na kraju su izazvala revoluciju. Sam Vergennes, međutim, umro je oko 2 godine prije nego što je Francuska revolucija započela.


Komentari