Na današnji dan

Grof Wilczek – bogati austrijski graditelj dvoraca i polarni istraživač – 1837.

Grof Johann Nepomuk Wilczek u mladosti je putovao po Rusiji i Africi, a 1870-ih godina financirao je austrougarska polarna istraživanja. 

Dana 7. prosinca 1837. godine rođen je grof Johann Nepomuk Wilczek, austrijski aristokrat i polarni istraživač. Rodio se u Beču kao pripadnik grofovske obitelji Wilczek, koja je bila šleskog podrijetla. Obitelj Wilczek posjedovala je u Beču palaču u uglednoj ulici zvanoj Herrengasse, smještenoj nedaleko od bečkog carskog dvora (Hofburga).

Grof Johann Nepomuk Wilczek u mladosti je putovao po Rusiji i Africi, a 1870-ih godina financirao je austrougarska polarna istraživanja. Dao je znatan novac za opremanje broda Admiral Tegetthoff, kojim su austrougarski istraživači krenuli na put prema dalekom sjeveru. Grof Wilczek i osobno je sudjelovao u početnom dijelu ekspedicije, doplovivši s njom do otočja Svalbard u Arktičkom oceanu. Nakon što je spomenuta ekspedicija otkrila Zemlju Franje Josipa, nazvani su po grofu Wilczeku dijelovi tog arktičkog arhipelaga. Tako danas postoji Wilczekova zemlja, površine oko 220.000 hektara, te nešto manji Wilczekov otok, oboje u sastavu Zemlje Franje Josipa.

U rodnoj je Austriji bogati grof Wilczek dao obnoviti srednjovjekovni dvorac Kreuzenstein (njem. Burg Kreuzenstein), smješten na zanimljivom mjestu sjeverno od Beča. Taj se dvorac nalazi na istaknutom brežuljku oko tri kilometra od obale Dunava, upravo na mjestu gdje ta rijeka radi veliku okuku skrećući na jugoistok prema Beču. Dvorac Kreuzenstein obnovljen je u historicističkom stilu, tako da podsjeća na idelani srednjovjekovni dvorac, a kao takav predstavlja jednu od turističkih atrakcija bečke okolice. Grof Johann Nepomuk Wilczek preminuo je u rodnom Beču 27. siječnja 1922. godine, u prilično visokoj 85. godini.


Komentari