Na današnji dan

Grof von Hohenwart – bečki knez-nadbiskup u razdoblju Napoleonskih ratova – 1730.

Bio je odgojitelj kasnijeg cara Franje I., prvog vladara Austrijskog Carstva.

Dana 2. svibnja 1730. godine rođen je Sigismund Anton von Hohenwart, bečki knez-nadbiskup. Rodio se u slovenskom mjestu Kolovcu, na području Kranjske. Ondje je grofovska obitelj Hohenwart posjedovala dvorac, smješten oko šest i pol kilometara sjeveroistočno od Domžala.

Već u mladosti ušao je Sigismund Anton von Hohenwart u isusovački red, a za katoličkog svećenika zaređen je 1759. godine. Von Hohenwart kao isusovac bio je odgajatelj budućeg cara Franje I., prvog vladara Austrijskog Carstva (Franjo I. ujedno je bio otac Napoleonove druge supruge Marije Lujze). Godine 1791. postao je von Hohenwart biskupom Trsta, grada koji je u to vrijeme pripadao Habsburškoj Monarhiji.

Tijekom razdoblja Napoleonskih ratova, 1803. godine, postavljen je za kneza-nadbiskupa Beča. Na tom je položaju preživio dvije Bonaparteove opsade, a obavio je i posredničko vjenčanje spomenute nadvojvotkinje Marije Lujze s Napoleonom. U njegovo vrijeme bečki nadbiskupi imali su još uvijek čast knezova-nadbiskupa (njem. Fürsterzbischof), što znači da su bili po rangu jednaki knezovima tj. prinčevima. Knez-nadbiskup von Hohenwart preminuo je u Beču 1820. godine, u visokoj 91. godini.


Komentari