Na današnji dan

Grof-vojvoda od Olivaresa – najmoćniji državnik španjolskog imperija – 1645.

Grof-vojvoda od Olivaresa imao je ulogu glavnog tajnika za kraljevsku korespondenciju, što je u praksi značilo da su sve isprave ulazile i izlazile preko njega. Bio je de facto na čelu Španjolske u doba kad se njen kolonijalni imperij prostirao od Filipina do Meksika i od Argentine do Belgije (u današnjim nazivima tih zemalja).

Dana 22. srpnja 1645. godine umro je jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu u prvoj polovici 17. stoljeća – znameniti grof-vojvoda od Olivaresa. Bio je de facto na čelu Španjolske u doba kad se njen kolonijalni imperij prostirao od Filipina do Meksika i od Argentine do Belgije (u današnjim nazivima tih zemalja). Grof-vojvoda od Olivaresa bio je miljenik španjolskog kralja Filipa IV. i zapravo je na neki način vladao umjesto njega. Već je na prvi pogled neobična Olivaresova aristokratska titula grof-vojvoda (španj. El conde-duque). Naime, on je rođenjem naslijedio titulu grofa od Olivaresa, a kralj ga je nagradio još višom titulom – vojvode od Sanlúcar la Mayora. Ipak, on je zamolio kralja da zadrži naslov svoje izvorne grofovije Olivaresa, pa je to dopušteno uz specifičnu spojenu titulu grof-vojvoda od Olivaresa. Danas je u Španjolskoj dovoljno spomenuti pojam grof-vojvoda i svi odmah znaju da se radi o njemu (toliko je povijesno poznat). 

Grofovija Olivares, po kojoj je njegova obitelj nosila titulu, nazvana je po gradu Olivaresu u vrućoj Andaluziji, nedaleko od Seville. Grof-vojvoda postao je kraljev miljenik još u doba kad je Filip IV. bio mladić. Dobio je izvanredno važan dvorski položaj nazivan Sumiller de Corps (neprevediva riječ, čiji je korijen jednak francuskom sommelieru). Sumiller de Corps imao je na španjolskom dvoru povlasticu spavanja u istoj sobi kao i kralj, točio je kralju vino za obrokom itd. Slične je važnosti u Engleskoj bio tzv. Groom of the Stool (hrv. sluga od zahoda) koji je imao povlasticu biti nasamo s kraljem kad je ovaj vršio nuždu.

Grof-vojvoda od Olivaresa imao je ulogu glavnog tajnika za kraljevsku korespondenciju, što je u praksi značilo da su sve isprave ulazile i izlazile preko njega. U današnjim pojmovima nazvali bismo ga premijerom ili prvim ministrom, no nekoć se u Španjolskoj ti pojmovi nisu koristili. U praksi je Olivares vladao Španjolskom od 1621. do otprilike 1643. godine, dakle više od 20 godina. 


Komentari