Na današnji dan

Grof Struensee – njemački liječnik koji je došao na čelo vlasti u Danskoj (1737.)

Kad je bio u ranim tridesetim godinama svog života, postao je Struensee liječnikom danskog kralja Kristijana VII. 

Dana 5. kolovoza 1737. godine rođen je Johann Friedrich Struensee, liječnik i državnik njemačkog podrijetla. Rodio se u njemačkom gradu Halle an der Saale, na području tadašnje Kraljevine Pruske, a po svojoj je godini rođenja bio gotovo vršnjak Jamesa Watta, markiza de Sadea, britanskog kralja Georgea III. i cara Josipa II. (sina znamenite carice Marije Terezije). Struenseeov otac bio je protestantski duhovnik, a on je postao liječnikom nakon studija na Sveučilištu u Halleu.

Godine 1768., kad je bio u ranim tridesetim godinama svog života, postao je Struensee liječnikom danskog kralja Kristijana VII. Ubrzo je stekao velik utjecaj na kralja, a već sljedeće godine dosegao je rang državnog savjetnika. Prilično je brzo postao ljubavnikom kraljeve supruge, kraljice Karoline Matilde, koja je rođenjem bila princeza iz britanske kraljevske dinastije i sestra tadašnjeg britanskog kralja Georgea III. iz dinastije Hannover. Kraljica je od Johanna Friedricha Struenseea bila mlađa otprilike četrnaest godina.

Budući da je kralj bolovao od mentalne bolesti, Struensee je preuzeo glavnu ulogu u politici, a domogao se i titule grofa. Postao je faktičkim vladarom Kraljevine Danske, koja je pod svojom vlasti u to vrijeme držala i Norvešku, Island, Grenland te kolonijalne posjede u Indiji, Africi i na Karibima. Kraljica Karolina Matilda rodila je 1771. godine kćer, za koju se smatra da je bila Struenseeovo dijete. Godine 1772. vlast njega i kraljice srušena je u puču, a on je ubrzo i smaknut, u dobi od samo 34 godine.


Komentari