Na današnji dan

Grof Sigismund von Kollonitz – prvi nadbiskup Beča – 1676.

Važna je povijesna činjenica da je 1722. godine Bečka biskupija uzdignuta u nadbiskupiju, i to bulom Suprema dispositione pape Inocenta XIII.

Dana 28. svibnja 1676. godine rođen je grof Sigismund von Kollonitz, prvi bečki nadbiskup. Potjecao je iz grofovske obitelji Kollonitz (Kolonić, Kollonitsch, Kollonich, Kollonics, Collonicz), koja je izvorno bila hrvatskog podrijetla. Grof Sigismund von Kollonitz zaređen je za svećenika u mladosti, 1699. godine, a 1709. godine postao je biskupom Váca u Kraljevini Ugarskoj.

Godine 1716. postavljen je na položaj bečkog kneza-biskupa, nakon smrti dotadašnjeg kneza-biskupa Franza Ferdinanda von Rummela. Važna je povijesna činjenica da je 1722. godine Bečka biskupija uzdignuta u nadbiskupiju, i to bulom Suprema dispositione pape Inocenta XIII. Novostvorenoj Bečkoj nadbiskupiji od tada je bila podređena biskupija Bečkog Novog Mjesta, a Sigismund von Kollonitz dobio je titulu kneza-nadbiskupa. Naime, čelnici katoličkih biskupija i nadbiskupija unutar Svetog Rimskog Carstva nosili su povlasticu posjedovanja kneževske tj. prinčevske titule.

Knez-nadbiskup Sigismund von Kollonitz proglašen je kardinalom 1727. godine, odlukom pape Benedikta XIII. Kao takav sudjelovao je u Rimu na konklavi 1730. godine, na kojoj je izabran papa Klement XII. (rođenog imena Lorenzo Corsini), kao i na konklavi 1740. godine, na kojoj je kardinal Prospero Lambertini izabran za papu Benedikta XIV. Kardinal Kollonitz preminuo je 1751. godine u Beču, u 74. godini.


Komentari